Turvattomuuden 364 päivää

Lämpömittarin mitättömän näköinen anturi kurkistelee ikkunan ulkopuolella ja välittää lämpötilasta riippuvan sähkövastuksen muutoksen luikertelevaa johdinta pitkin ikkunan sisäpuolelle kiinnitettyyn mittariin. Yksinkertaisen prosessoinnin tuloksena digitaalimittarin näytön mustat viivat muuttavat asentojaan ja muodostavat tahdottomia numeroita, jotka ovat viime päivinä ilmaisseet vahvasti miinusmerkkisiä lämpötiloja. Uinut lämpimissä peitoissa ja näet makeaa unta kesäpäivästä Saaristokadun Pingviini -jäätelökioskilla kun miellyttävän kuvan pirstoo palovaroittimen rasittava ulina. Havahdut pöllähtäneenä ympäröivään pimeyteen, jossa varoittimen kimeä valitus porautuu yhä syvemmälle korvakäytäviin ja iskee vihlovasti tajuntaan.

Tiesitkö, että palovaroittimen hälyttäessä sinulla on vain 2-3 minuuttia alkusammutukseen ja itsesi ja perheesi pelastamiseen? Huoneistopalossa lämpötila nousee neljässä minuutissa jopa 600 asteeseen, jolloin savukaasut täyttävät jo huoneen ja peli on Game Over. Pirkanmaan pelastuslaitoksen video (kts. tekstin loppu) palon kehittymisestä havainnollistaa asiaa ja videolta nähdään, että olo kävisi hyvin tukalaksi jo kahden minuutin jälkeen. Juuri savu on tultakin vaarallisempaa ja jopa 2/3 palokuolemista on savukaasujen aiheuttamia.

Vuoden 2009 jälkeen rakennetuissa taloyhtiöissä palovaroittimet toimivat verkkovirralla ja ne on varmistettu joko akulla tai paristolla sähkökatkojen varalta. Näiden varoittimien ylläpito ja siten myös mahdollisten paristojen vaihto kuuluu taloyhtiölle. Koska paristojen vaihdoista on hankala pitää kirjaa, on yksinkertaisinta vaihtaa paristot joka vuosi, esimerkiksi 112 -päivänä. Kaupan päälle koituu hyöty siitä, ettei oma tai naapurin varoitin ala piipata tyhjentyvän pariston merkiksi. Kyllä, tämä on myös verkkokäyttöisten vekotinten ominaisuus. Varoittimet on myös testattava kerran kuukaudessa ja uusittava joko laitteeseen merkityn parasta ennen päiväyksen (expiration date) kohdalla tai 5 – 10 vuoden välein.

Taloyhtiön turvallisuus on kokonaisuus, joka pidetään parhaiten kasassa ajantasaisella pelastussuunnitelmalla. Lakisääteinen pelastussuunnitelma on laadittava kirjallisesti kaikkiin rakennuksiin, joissa on vähintään kolme huoneistoa ja vastuu suunnitelman laadinnasta on taloyhtiön hallituksella. Suunnitelman tarkoitus ei ole päätyä virattomana pimeään pöytälaatikkoon vaan se on itseasiassa näppärä työväline hallituksen ja asukkaiden käyttöön. Pelastussuunnitelmassa selostetaan juuri teidän rakennuksiinne liittyvät vaaranpaikat ja riskit ja annetaan ohjeita tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Jos pakka levisi jo, eipä hätää, sillä aiheeseen pääsee helposti kiinni Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) selkeiden materiaalien avulla. 

Parhaimmillaan taloyhtiöstä löytyy turvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä, joista kootaan turvallisuustiimi. Turvallisuustiimi vastaa pelastussuunnitelman laatimisesta ja päivittämisestä yhdessä asukkaiden ja hallituksen kanssa. Suunnitelman laatimisen voi myös ulkoistaa, mutta vastuu aktiivisesta ja jatkuvasta toiminnasta on silti taloyhtiön. 

Tänään helmikuun 11. vietettävää 112 päivää on jäljellä vielä pari tuntia. Se, mikä on vuoden muina päivinä poissa silmistä, on helposti myös poissa mielestä. Turvallisuus on kuitenkin meidän kaikkien oikeus vuoden jokaisena päivänä ja siksi pelastussuunnittelu on taloyhtiöiden velvollisuus – ennakointi vie vaaroilta voimat.

Lähteet:

Pirkanmaan pelastuslaitos

SPEK – Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Jaa kirjoitus:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *