Saab 90 oli aikanaan mainio talviauto, jossa tuulilasin huurtumista ehkäistiin ohjaamalla lasin sisäpintaan ilmavirtaa DEFROST -säätimellä. Taloyhtiöissä läpinäkyvän toiminnan puute ei sentään johda liikenneonnettomuuksiin, mutta arvailuun, epäluottamukseen ja ylimääräisiin kuluihin kylläkin. Rillit ovat usein huurussa jo isännöintipalveluita verrattaessa, koska palvelut ja niiden vaikeasti ymmärrettävät hinnoittelumallit on rakennettu menneen maailman pohjalta. Tiedätkö sinä, miten teidän taloyhtiönne hinnoittelu muodostuu ja mistä taloyhtiö oikeastaan maksaa? 

Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto teettivät viime syksynä laajan Isännöinti 2020 -tutkimuksen, jossa kartoitettiin taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajien ja osakkaiden tyytyväisyyttä isännöintipalvelujen laatuun. Hinnoittelu- ja laskutusperiaatteiden osalta tulokseksi saatiin 7,82 ja tyytyväisyys isännöitsijän osaamiseen verkostojen hallinnan ja läpinäkyvyyden osalta oli 7,82. Kun maksimiarvosana olisi kymmenen, niin parannettavaa tutkimuksen mukaan on.

Me Verralla poistimme hinnoittelusta epäselvät perusteet ja kuin marketin kauppias, löimme hinnat näkyvästi tiskiin. Koska kiinteä kuukausihintamme perustuu vain huoneistojen lukumäärään, tiedät, mitä maksat ja hinta on naapuriyhtiölle sama. Tämä on mielestämme sekä läpinäkyvää että reilua. Liikeideamme ei myöskään perustu A4 -monisteiden laskemiseen tai epämääräisiin piilokuluihin, joten näitä ei erillisestä palveluhinnastostamme löydy. Siksi hinnastomme on luultavasti alan lyhin.

Koska helppous ja läpinäkyvyys on sisäänrakennettu tapamme toimia, kirjaamistamme hallituksen pöytäkirjoista selviää, kuka päätti, mitä päätti ja mitkä olivat päätöksen perustelut. Tällä vältetään sekä arvailut että jälkipuheet. Lakisääteisessä kirjanpidossa läpinäkyvyys taas on sitä, että jokaisella kirjatulla menolla on selittävä teksti, joka kertoo, mistä taloyhtiötä on laskutettu ja miksi. Näin voidaan helposti ja reaaliaikaisesti todentaa, että kulu todella kuuluu taloyhtiölle eikä esimerkiksi osakkaalle tai peräti toiselle taloyhtiölle.

Hinnoittelumme on selvä kuin marketin kassakuitti, tiedät täsmälleen mistä maksat ja viikonlopun ostosten hinta on sama kuin naapurin Tepon perheellä samoista ostoksista. Marketin pihalla kurvailtaessa Saab 90 on jo vaihtunut kauan sitten perheen kasvaessa Toyota Corollan kautta Volkkariin, mutta näkyvyys on takapenkkiläisille ja vastuulliselle kuljettajalle edelleen vähimmäisvaatimus. Taloyhtiöissä kuskin paikalla istuu hallitus. Käännä siis DEFROST täysille ja pyydä tarjous.

Lähde:

https://www.kiinteistoliitto.fi/media/5489/isannoinninlaatu2020ammatti-isannoitsijatkeskeisettulokset.pdf

Jaa kirjoitus:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *