Paikoillanne – Valmiit ..

Homma hoidossa – vai onko? Mitähän isännöinnin vastuulle oikeastaan kuuluu? Taloyhtiöt ovat asunto-osakeyhtiöitä ja siten yritysten tapaan kirjanpitovelvollisia. Jos aikaa, intoa ja osaamista riittää, osakkaat voisivat laatia kirjanpidon ja hoitaa hallintoa itse, mutta usein nämä on ulkoistettu. Kirjanpito hoituisi tilitoimistossakin, mutta taloyhtiön tarpeet ovat kirjanpitoa laajemmat. Kiinteistön ylläpito vakuutuksineen, sähköautojen lataus ja jätelainsäädännön hienoudet tippuvatkin isännöinnin tontille. Koska taloyhtiön hallinnon pyörittäminen vaatii myös jatkuvaa vastikevalvontaa, laskujen maksua ja lainojen hoitoa, isännöinnin suorittamasta palvelusta maksetaan usein kiinteää kuukausimaksua. Erillisveloitukset taas kattavat tyypillisesti materiaaleja menekin mukaan tai ylimääräisiä kokousjärjestelyitä yllättävissä tilanteissa.

Isännöinnin vastuulle kuuluvat tehtävät ja hinnoitteluperusteet löytyvät isännöintisopimuksesta. Vertaamalla sopimuksessa kuvattuja tehtäviä toteutuneeseen hallitus voi arvioida ostetun palvelun onnistumista. Onko teidän yhtiössänne isännöinti edelleen talviunilla vai aktiivisesti edistämässä taloyhtiön ja osakkaiden etua ja hyvinvointia?

Kiinteä kuukausimaksu määräytyy perinteisesti isännöintiyrityksen ja taloyhtiön välisissä sopimusneuvotteluissa. Perusteita ovat mm. sopimuksen mukaiset tehtävät ja esimerkiksi taloyhtiön ikä ja huoneistojen lukumäärää. Huomattavaa on, että erillisveloituksista voi syntyä 20% tai jopa enemmän taloyhtiön hallinnollisista kuluista. Mielestämme hinnoittelun pitäisi olla kuitenkin yksinkertaista ja ymmärrettävää ja siksi kiinteä kuukausimaksumme perustuu ainoastaan huoneistojen lukumäärään. Erillishinnastomme taas on luultavasti alan lyhyin.

Jos sopimuksessa aikanaan neuvoteltu palvelu ei enää vastaakaan taloyhtiön tarpeita tai halutaan kartoittaa isännöintipalveluita ja hintatasoa, hallitus päättää kilpailutuksesta. Yhtiökokous valitsee hallituksen, mutta vain hallitus valitsee ja erottaa isännöitsijän. Kilpailutuksessa etsitään ja listataan isännöintiä tarjoavat yritykset ja selvitetään niiden palvelutarjonta. On myös hyvä selvittää, millaista arkea ja taloyhtiön tasoa tavoitellaan ja millä palvelulla nämä saavutetaan. Tästä päästään tarjouspyyntöjen lähettämisen kautta saatujen tarjousten vertailuun.

Hallituksen tehtävä on ajaa tasapuolisesti kaikkien osakkaiden etuja. Jos isännöintiä ei ole kilpailutettu vuosiin, ottakaa hallituksessa homma hoitoon. Taloyhtiölle parhaan isännöitsijän löytäminen vaatii hallitukselta vaivaa ja voi olla ensikertalaiselle melkoinen temppurata, mutta onnistunut lopputulos palkitsee koko taloyhtiön ja kaikki sen osakkaat. Meillä vaihtaminen on kulutonta ja luotamme palveluumme rahat takaisin takuulla.

Vaihtamalla paranee – Hep!

Jaa kirjoitus:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *